Sykemittareilla syke seurantaan

Mihin sykemittaria käytetään?

Sykemittarin avulla voidaan mitata sykevälivaihtelua joko pitkällä tai lyhyellä aikavälillä ja se sopii apuvälineeksi sekä aloittelevalle kuntoilijalle että kilpaurheilijalle. Mittari kertoo milloin sen käyttäjä polttaa rasvaa ja milloin hän liikkuu tasolla, joka kehittää hänen kuntoaan. Jos liikuntaa harrastetaan jatkuvasti omaan kuntoon nähden liian kovalla sykkeellä saattaa tästä olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämän vuoksi sykkeiden mittaaminen tähän tarkoitetulla mittarilla on erityisen tärkeää. Tätä tarkoitusta varten on saatavilla useita erilaisia laitteita.

Millaisia ominaisuuksia on hyvässä sykemittarissa?

Aloittelevalle kuntoilijalle saattaa riittää mahdollisimman yksinkertainen sekä mahdollisimman helppokäyttöinen perusmalli, mutta kokeneempi liikkuja saattaa vaatia myös sykemittarilta enemmän ja valita esimerkiksi mittarin, joka on erityiseti suunniteltu hänen harrastamaansa lajiin sopivaksi.

Valinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sykemittarin kiinnitystapaan; mittareissa, jotka kiinnitetään iholle, on mittausvirheiden mahdollisuus minimaalinen. Samalla päästään eroon kutinasta, jota erilaiset sykepannat ovat toisinaan aiheuttaneet käyttäjilleen. Sykepannat ovat aiheuttaneet pitkäkestoisissa mittaustilanteissa myös paineen tunnetta käyttäjilleen. Iholle kiinnitettävät mittauselektrodit sisältävät siis monia etuja verrattuna tällaisiin sykepantoihin ja niitä voidaankin käyttää myös nukuttaessa, jolloin saadaan kerättyä hyödyllistä tietoa palautumisesta liikuntasuoritusten jälkeen sekä stressitiloista. Tällaiset suoraan iholle kiinnitettävät mittarit myös käynnistyvät automaattisesti kun ne kiinnitetään käyttäjän iholle.

Akun latauksen kestoon kannattaa kiinnittää huomiota. Uusimmissa malleissa akun lataus saattaa kestää jopa kuuden vuorokauden ajan. Myös laitteen tallennuskapasiteettiin kannattaa kiinnittää huomiota. Nykyisissä laitteissa tallennuskapasiteetti saattaa olla jopa 20 vuorokauden mittainen. Sykemittauksen mittaustarkkuus vaihtelee jonkin verran mittarista toiseen, samoin kuin mittarin liikeanturinhqdefault (26) mittaustarkkuus. Muita mittarin ominaisuuksia, jotka kannattaa huomioida laitetta valitessa ovat esimerkiksi resoluutio, G-skaala, IP-luokka, mittauksen IP-luokka sekä laitteen paino. Mittalaitteen roisketiiviys, kevyt muotoilu sekä ergonomisuus ovat muita tärkeitä ominaisuuksia. Lisäksi kannattaa selvittää etukäteen kattavatko laitteen ohjelmistot varmasti tarpeesi ja ovatko laitteen tallentamat tiedot purettavissa suoraan erilaisiin ohjelmistoihin – ossa laitteista luo sinulle esimerkiksi hyvinvointianalyysin. Mittaustietojen purkutapa sekä akun lataamistapa kannattaa myös selvittää ennen ostopäätöksen tekemistä. USB-portin kautta tapahtuva mittaustietojen purkaminen sekä akun lataaminen on näppärää, koska tällöin lataaminen ja mittaustietojen purkaminen ei vaadi erillisen kaapelin käyttöä.

Paljonko sykemittari maksaa?

Sykemittarit maksavat parista kympistä pariin sataan. Hinta riippuu esimerkiksi laitteen ominaisuuksista.